Berza antikviteta – Magazin 1

POSLOVANJE BUVLJIH PIJACA KOD NAS I U SVETU

14. marta 2020.

Autor: Aleksandra GalićBroj 170, februar 2020. 

Na nekim buvljacima u Srbiji promet je za poslednju deceniju opao skoro dvostruko, dok neke druge pijace svojim izgledom i poslovanjem pokušavaju da se približe onima u Londonu i Parizu. Većina je zapravo negde na sredini. I dalje su to samo mesta za kupovinu „svega i svačega“, daleko od nekih buvljaka u svetu koje se preporučuju i u turističkim vodičima.

Pročitaj ceo članak na: BIZNIS&FINANSIJE

TRŽIŠTE ANTIKVITETA U SRBIJI POGOĐENO PANDEMIJOM Traži se sve, od igle do lokomotive

Autor: Marko Miladinović – 25.11.2020

TRŽIŠTE ANTIKVITETA U SRBIJI POGOĐENO PANDEMIJOM Traži se sve, od igle do lokomotive

Iako je država sa relativno malim brojem stanovnika, Srbija poseduje stabilno tržište antikviteta. Kao i u mnogo drugih delatnosti, centar trgovine starim predmetima nalazi se u glavnom gradu.

Sajam antikviteta već dugi niz godina održava se obično dvaput mesečno, najčešće u prostorijama beogradskog hotela Slavija.

Marko Stojanović, organizator Sajma antikviteta, kaže za Biznis.rs da se u uslovima pandemije ovi redovni sajmovi održavaju sa donekle smanjenim brojem izlagača, kako bi se poštovala propisana distanca između prodavaca i posetioca, naravno uz poštovanje svih drugih zaštitnih mera, kao što su obavezno nošenje maski za lice i upotreba dezinfekcionih sredstava.

Pročitaj ceo članak na: Biznis.rs

TAČNO VREME VEĆ DVA VEKA

Z. Golubović | Večernje novosti | 18.06.2010.

Poznati srpski slikar Nikola Graovac, Topoli je ostavio i vrednu zbirku časovnika. Sam je izrađivao dotrajale delove i popravljao satove koji i danas zvone i rade

Veliki srpski slikar dvadesetog veka Nikola Graovac (1907—2000) poslednje godine života i umetničkog stvaralaštva proveo je u Topoli. Oduševljen Šumadijom, njenim predelima i ljudima, ostavio je zadužbini kralja Petra Prvog Karađorđevića na Oplencu izuzetno vredan legat, koji osim slikarskih dela sadrži i više predmeta primenjene umetnosti.

Autor je oko deset hiljada slika i ni jedna nije ispod praga vrednosti. Odabrao je 35 da pokloni oplenačkoj Zadužbini. Legat sadrži još kolekciju starih satova, zatim čaša, bombonjera i pehara koje je godinama sakupljao. Stalna postavka ovih predmeta izložena je u Vinogradarevoj kući i godišnje je poseti oko sto hiljada ljudi.

Zbirku stonih, kaminskih i zidnih satova krasi lepota oblika i materijala, patina vremešnosti i to što još uvek pokazuju tačno vreme. Najstariji je stoni sat (tabernakl), izrađen oko 1760. godine u Austriji, na kome piše JOHAN KOTLER Eisenstadt. Iz austrijskih radionica je sat pritik sa figurom konjanika, kaminski “lovački” sat i veći broj stonih satova koji potiču sa početka devetnaestog veka. Kaminski sat sa figurom ribara izrađen je 1780. godine u Holandiji, a tabernski sat sa bistom žene 1840. godine u Francuskoj.

Pročitaj ceo članak na: Novosti.rs

Leave a Reply

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića