Video prilozi

Oldtajmeri, antikviteti, Žirinovski i jedan srpski kolekcionar | Moja Rusija

Sputnjik Srbija

Gde antikvitete i umetnička dela kupuje moskovska elita, a gde običan svet? Koliko za takve komade plaćaju bogataši i kolekcionari, a koliko mora da izdvoji prosečan Moskovljanin? U Moskvi postoji na desetine antikvarnica i pijaca starina na kojima se mogu naći rariteti iz raznih epoha zemlje, ali i iz uvoza. Ponuda je raznovrsna – ima svega i za svačiji džep. Ipak, ne kupuju svi na istim mestima. Bogata klijentela i kolekcionari uglavnom pazare na aukcijama, u antikvarnicama i na velikim antikvarnim sajmovima, dok običan svet jedinstvene komade pronalazi na buvljacima. Za one sa punijim džepom nedavno je u centru Moskve održan 46. Ruski antikvarni salon, koji je okupio poznate kolekcionare, umetničke kritičare i ljubitelje umetnosti. Prema tradiciji, na štandovima učesnika Antikvarnog salona predstavljaju se razna jedinstvena umetnička dela – slike, ikone, skulpture, nameštaj, nakit, posuđe i ukrasni predmeti od najfinijeg porcelana i srebra i još mnogo toga. Ekspozicija obuhvata antikvarnu i savremenu umetnost. Ove godine po prvi put izloženi su i retro automobili. Deo svoje zbirke predstavio je i srpski kolekcionar Vladimir Pešić. Na Salonu antikviteta u Moskvi predstavljene su i ikone iz 15. veka, remek-dela najvećih ruskih i evropskih slikara, unikatni komadi nameštaja, među kojima je i vitrina koju je car Petar Prvi naručio iz Kine. Cene idu od nekoliko stotina evra za dela iz savremene umetnosti do milionskih iznosa za antikvitete. Trguje se čak i kriptovalutama. Ljubitelji starina sa plićim džepom uglavnom odlaze na buvljake i pijace starina. Jedno takvo mesto je i radnja „Retro“ Trguje se samovarima, odećom, obućom, skulpturama, nakitom, gramofonskim pločama, satovima, posuđem i ukrasnim predmetima, oslikanih ruskom narodnom umetnošću pod nazivom „gželj“, pa čak i nameštajem. Drugim rečima, ima svega – od igle do lokomotive. Tu se povremeno organizuju i aukcije i izložbe na kojima se predstavljaju lične kolekcije ljubitelja umetnosti, pa čak i ruskih političara – ovog puta ovde je izložena privatna kolekcija lidera liberala Vladimira Žirinovskog i pokloni koje je dobijao od Sadama Huseina, Džeka Nikolsona i drugih poznatih ljudi. Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije.

Kolekcionar i berberin

Radio televizija Bor (“Štampa, radio i film” d.o.o.)

Da li ste znali da Seviljski berberin živi u Zaječaru? Tačnije, tako se zvala njegova berberska radionica koju je nedavno zatvorio. Ova radionica karakteristična je i po tome jer je u isto vreme bila i antikvarnica i stecište brojnih umetnika koji su se u njoj okupljali i razvili ideju da mesto na kome se ona nalazila, ispred stare vodenice, postane Umetničko sokače. Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor) http://www.rtvbor.rs

ANTIKVITETI OD 10 DO 300 EVRA – ANTIKVARNICA ALEKSANDAR


RTV Santos Zrenjanin

Veliki izbor antikviteta čije se cene kreću od 10 do 300 eura možete pronaći u antikvarnici Aleksandar. Trenutno je,kako kažu,veća ponuda nego potražnja a ljudi u doba pandemije dolaze češće da traže otkup starih stvari.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića