Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: 08. Umetničke slike, Beograd
Vi ste ovde: Početna 08. Umetničke slike INTARZIJA Stari Beograd-Retko
 

INTARZIJA Stari Beograd-Retko

Lično preuzimanjeMoguća dostavaPlaćanje pre slanja
Postavljeno 26/11/2023
|
Pregleda: 227
|
Advert ID: 34781

Intarzija je tehnika umetanja komadića drveta različitih oblika, veličina i od raznobojnih furnira koji kada se sklope daju trodimenzionalne slike nalik mozaicima koje oplemenjuju predmete na poseban način. Pored drveta, često su se koristili i drugi materijali poput sedefa, slonovače ili kosti, ali i različite vrste kamena i mermera.

Nakon odabira određenih vrsta furnira na osnovu modela, svaki komad se zasebno seče, zatim oblikuje i obrađuje. Slika se dobija lepljenjem na podlogu ovih komada u jednu celinu. Za ovaj rad potrebna je izuzetna veština i visoki estetski kriterijumi, da bi se od komada drveta stvorilo pravo malo umetničko delo.
Dimenzija 76 x 56 cm.

Istrazujuci po netu, mislim da je umetnik radio po drvorezu iz knjige Sebastiana Münstera, nemačkog hebrajiste, kartografa i kosmografa, (20. januar 1488 – 26. maj 1552)
U knjizi “Kosmografija”, u njenom izdanju iz 1550. godine, nalazi se jedan od prvih prikaza grada Beograda, nazvanog “Griechisch Weissenburg” ili u latinskom izdanju “Alba Graeca – Belgradum”. Veduta prikazuje tursku opsadu Beograda 1521. godine tokom trećeg velikog turskog napada na grad pod Sulejmanom Veličanstvenim. Grad je pao pod Turke 28/29. avgusta 1521.
Boja najvise odgovara glavnoj slici.
Izuzetno ocuvana.
PRELEPA.

Podeli nešto jedinstveno i lepo
Cena: 120,0 €
Cena je fiksna
Lokacija: Beograd

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića