Mali saveti (izbegavanje refleksije)

Poštovani prodavci slika

Trudimo se da slike koje stavljamo na sajt imaju dobar kvalitet, nažalost slike koje nam šaljete često imaju refleksiju od blica. To je kasnije vrlo teško otkloniti, te nam ovakve slike prave problem. Ovo je vrlo izraženo kod zastakljenih slika npr akvarela, međutim i ulja na platnu imaju određenu refleksiju, naročito ako su lakirna. Današnja tehnika je takva da ne morate fotografisati slike sa fronta, od napred.

Slike možete slikati sa strane i na taj način izbeći refleksiju. Iskrivljenje od perspektive se kasnije kompjuterski otkloni (to možemo i mi uraditi). Evo kako to praktično izgleda:

Rad sa foto-aparatom

Ako fotografišete sliku sa strane neće se videti odbljesak.

odsjaj blica na slici
umetnička slika sa strane

2. Rad sa kompjuterom

Slika se naknadno kompjuterom ispravi i izoštri.

primer obrade slike
primer izoštravanja slike

Svetlosni zrak koja pada na neku površinu (P) reflektuje se tako da je upadni ugao () jednak uglu refleksije ().

Saveti:

  • Koristite dnevno difuzno svetlo
  • Ako koristite direktno dnevno svetlo vodite računa da nema odbljeska. Sunce ili prozor treba da vam je iza leđa. Slika se može naknadno ispravit ako je slikana malo sa strane.
  • Ako koristite blic slikajte malo sa strane da se ne vidi odbljesak
  • Ne morate se približiti slici toliko da samo nju zahvatate. Možete zahvatati i okolinu koja će se kasnije odseći. Ako se približite suviše blizu slike odbljesak od blica će biti suviše jak a moguće je i da slika bude mutna jer sočivo ne može to da izoštri.
  • I na kraju, slike koje nam šaljete ne bi trebalo da budu veće od 300-400Kb tj 1000px širine. To su za sada zadovoljavajući standardi na internetu a i oslobađate naš server.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića