Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Privesci, Novi Sad
Vi ste ovde: Početna 13. Stari nakit Privesci PRODATO Šifra km–1966 -Privezak, rusko faberže jaje.
 

PRODATO Šifra km–1966 -Privezak, rusko faberže jaje.

Postavljeno 12/09/2022
|
Pregleda: 166
|
Advert ID: 22191

Petar Karl Faberže, poznat i kao Karl Gustavovič Faberže, rođen je 30. maja 1846. godine u Sankt Peterburgu u porodici juvelira Gustava Faberžea i njegove supruge, Dankinje, Šarlote Jungštet. Umro je u Lozani 24. septembra 1920. godine. Sahranjen je u Kanu.

Završio je nemačku školu St. Anne u Sankt Peterburgu. Po završetku škole se preselio u Frankfurt gde je izučavao juvelirski zanat u čuvenoj juvelirskoj kući Fridman. Vratio se u Sankt Peterburg 1864. godine i pridružio očevoj juvelirnici. Godine 1872. nasledio je očevu Kuću Faberže osnovanu nekoliko godina pre njegovog rođenja i potpuno preuzeo njeno poslovanje. Istovremeno je dobrovoljno radio na restauraciji relikvija u Ermitažu.

Tradicija carskog darivanja.Sa dvadeset i šest godina, koliko je imao kada je postao car, Nikolaj je odlučio da za Uskrs poklanja po dva Faberžeova jaja: jedno za majku, Mariju Fjodorovnu, a drugo za svoju suprugu, caricu Aleksandru Fjodorovnu.
U Rusiji se održala simbolika poklanjanja ukrašenih jaja kao i majstorstvo izrade istih.

Naziv: Privezak, rusko faberže jaje. bez lanca
Materijal: Srebro 950 u pozlati, emajl, poludrago kamenje.
Period: prva polovina 20. veka
Težina: 11,2 gr
Signatura: nečitka
Autor: Ruski nepoznati juvelir
Stil: Karl Faberže uskršnje jaje
Dimenzije: 2,5 cm sa alkom 3cm

Ovaj lepi majstorski primerak je ručni rad ruskog juvelira majstora u tradiciji Karla Faberžea i ima tradicionalnu i simboličnu vrednost. Ovi primerci su dosta retki, drže vrednost i cenjeni su i na istoku i na zapadu.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Lokacija: Novi Sad