Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Kompleti, Beograd
Vi ste ovde: Početna 04. Srebro, i sl. Kompleti SVEĆNJACI SA LAVOVIMA
 

SVEĆNJACI SA LAVOVIMA

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 397
|
Advert ID: 17229

Visina: 32 cm
Materijal: srebro
Period: 1867 – 1872
Poreklo: Beč (Austrougarska monarhija)

Par izuzetno raskošnih svećnjaka od srebra, sa raznovrsnim dekorativnim motivima, nastao je u bečkoj radionici u drugoj polovini 19. veka. Svaki svećnjak ima četvorostranu bazu na čijim se uglovima nalaze glave lavova razjapljenih čeljusti, izrađene u reljefu sa mnoštvom graviranih detalja. Na svaku glavu lava nadovezuje se razrađeno modelovana stopa u obliku više spiralnih zavijutaka. Svaka od četiri strane baze svećnjaka dekorisana je ovalnim medaljonom unutar raskošnog okvira sa folijažnim motivima i grančicama lovora. Na donjoj prednjoj strani baze oba svećnjaka izgravirani su inicijali nekadašnjih vlasnika, ukazujući da su ovi predmeti pored materijalne imali i ličnu – sentimentalnu vrednost. Telo svećnjaka je u obliku vitkog balustera, sa elegntnim spojem ravnih površina bez dekoracije i dekorativnih motiva u plitkom reljefu, među kojima su lišće akantusa i palmete. Donji deo čašice za sveću dekorisan je zaobljenim žljebovima, a njeno telo tankim razlistalim grančicama u plitkom reljefu.
Svećnjaci su ispunjeni gipsom. To je bila uobičajena praksa prilikom izrade svećnjaka od srebra, jer se na taj način postizala njihova stabilnost, što je bilo od izuzetne važnosti kod predmeta ovog tipa. Treba imati na umu da je u prošlosti, kada je glavni izvor veštačkog osvetljenja bio upaljena sveća, postojao i mnogo veći rizik da plamen sveće izazove požar, tako da se pri izradi svećnjaka uvek vodilo računa o njihovoj solidnosti i stabilnosti.

Žigovi za srebro na svećnjacima nalaze blizu donje ivice predmeta, unutar dekorativne kompozicije sa glavama lavova. To su dva različita žiga na levoj i desnoj stopi. Jedan se odnosi na mesto izrade i finoću srebra, a drugi na majstora. Žig u vidu glave rimske boginje Dijane, prikazane iz profila i ovenačne vencem od lovorovog lišća, unutar okvira u obliku deteline sa pet listova, jeste žig za austrougarsko srebro, finoće 800.
Žig na svećnjacima u vidu inicijala SK, verovatno s odonosi na majstora za izradu predmeta od srebra po imenu Simon Friedrich Kessler, koji je bio aktivan u Beču između 1862. i 1880. godine. Sudeći po popisu bečkih majstora za izradu predmeta od srebra on je nastavio porodični posao svojih roditelja.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 1.500,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd