Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Kompleti, Beograd
Vi ste ovde: Početna 04. Srebro, i sl. Kompleti IRANSKI SREBRNI SVEĆNJAK
 

IRANSKI SREBRNI SVEĆNJAK

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 225
|
Advert ID: 17180

Visina: 24.5 cm Težina: 460 g

Materijal: srebro

Period: početak 20. veka

Poreklo: Iran, moguće grad Isfahan

Srebrni svećnjak je detaljno i razrađeno dekorisan graviranjem i perforiranjem. Isprepletene trake koje formiraju geometrijsku šaru nalaze se unutar ovalnih okvira na bazi svećnjaka, kao i na čašici za sveću. Pozadina ovih okvira je ispunjena gusto raspoređenim arabeskama od biljnih motiva. Na telu svećnjaka koje ima oblik balustera, nalaze se dve tacnice od perforiranog srebra dekorisane arabeskama.

Islamska religija je ograničavala prikazivanje ljudskih i životinjskih figura, a lepe umetnosti kao što su slikarstvo i skulptura, u islamskom svetu su se razvijale na potpuno drugačiji način nego u Evropi. Islamski umetnici su zbog toga iskazivali svu svoju kreativnost prevashodno u dekorativnim umetnostima, vekovima razvijajući izuzetno razrađene, bogate i uravnotežene dekorativne šare, koje su bile zasnovane na umnoženim geometrijskim oblicima često u kombinaciji sa arabeskama i arapskim kaligrafskim pismom. Arabeska je bila izum islamskih umetnika. Ona predstavlja apstraktno stilizovan biljni ornament koji se sastoji od tananih vijugavih stabljika iz kojih izvire lišće, pri čemu se ovi motivi ritmično i beskonačno ponavljaju na površini predmeta koji ukrašavaju.

Tradicija izrade predmeta od metala duboko je ukorenjena na području Irana, a potiče još iz perioda drevnog Persijskog carstva. S prodorom islama nastaju nove forme predmeta od metala, razvijaju se različite tehnike i uvode se drugačiji dekorativni motivi, ali umeće izrade predmeta od metala ostaje je na izvanredno visokom nivou. Grad Isfahan je bio jedan od glavnih centara proizvodnje predmeta od srebra u Iranu.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 515,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd