Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Escajg, Beograd
Vi ste ovde: Početna 04. Srebro, i sl. Escajg SET OD 12 KAŠIČICA
 

SET OD 12 KAŠIČICA

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 70
|
Advert ID: 17199

Cena na upit

Dužina kašičice: 9,5 cm
Težina (ukupna): 100 g
Materijl: srebro, pozlata i višebojni emajl
Period: 1888. – 1925.
Proizvođač: David Andersen
Poreklo: Oslo, Norveška
Set čini 12 kašičica u originalnoj drvenoj kutiji. Kašičice su proizvod renomirane norveške kompanije David – Andersen, koja je najveći uspeh postigla primenom složene tehnike dekorisanja predmeta od srebra, poznate pod nazivom “guilloché enamelling”. Ova tehnika podrazumeva fino mašinsko cizeliranje površine predmeta od srebra, pri čemu se dobijaju složene šare sa mnoštvom tankih paralelnih ili ukrštenih linija, koje mogu biti talasaste, cik-cak ili zaobljene. Ovako obrađena površina se potom prekriva slojem od blistavog i prozračnog emajla u boji. Naš set je posebno interesantan zato što je svaka od 12 kašičica u emajlu drugačije boje, uključujući pet nijansi plave, belu, svetlo ružičastu, tamno crvenu, žutu, svetlo i tamno zelenu i svetlo ljubičastu boju.
Svaka od kašičica ima pun set žigova za srebro, koji ukazuje da su izrađene od srebra visoke finoće 925, u periodu između 1888. i 1925. godine, u porodičnoj firmi David – Anderson iz Osla, i to u vreme kada je na njenom čelu bio sin osnivača Artur Andersen.
Kompanija David Andersen – kratak istorijat
Već priznati juvelir i majstor za izradu predmeta od sebra, David Andersen, osnovao je svoju kompaniju u Oslu, 1876. godine. Posao se brzo razvijao, i pored radionice, David Andersen je uskoro otvorio i dve prodavnice u norveškoj prestonici. Nakon njegove smrti, 1901. godine, posao preuzima njegov sin Artur David Andersen, koji postaje i glavni dizajner predmeta. On je veoma uspešno rukovodio kompanijom, bio je inovativan i pratio je najnovije umetničke trendove dizajna predmeta od srebra i nakita. U tom periodu ova porodična firma mogla se pohvaliti izradom izvanredno lepih i sofisticiranih, skupocenih upotrebnih predmeta i nakita. Jedna od Arturovih inovacija bila je i primena tehnike “guilloché enamelling,” koja je postala specijalnost njegove kompanije. Nova linija ovako dekorisanih predmeta postigla je ogroman uspeh, a ime kompanije David Andersen postalo je sinonim skandinavsku varijantu luksuznih predmeta od srebra i emajla. Ovi predmeti su se izvozili čak i u Rusiju, gde su im konkurencija bili proizvodi najprestižni

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: Kontakt

Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd