Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Servisi, Beograd
Vi ste ovde: Početna 05. Porcelan, staklo Servisi DEZERTNI TANJIRI KOBALTNA MREŽA
 

DEZERTNI TANJIRI KOBALTNA MREŽA

Postavljeno 12/11/2021
|
Pregleda: 181
|
Advert ID: 17260

Prečnik tanjira: 18 cm

Materijal: porcelan, podglazurno oslikana kobaltno plava dekoracija, pozlata 24 ctr zlatom

Proizvođač: Lenjingradska fabrika porcelana Lomonosov – LFZ (Ленинградский фарфоровый завод Ломоносов – ЛФЗ)

Poreklo: Rusija

Period: druga polovina 20. veka

Bordura tanjira od fino modelovang belog porcelana prekrivena je ukrštenim kobaltno plavim linijama koje formiraju mrežastu šaru. Spoljašnje vice tanjira su ozlaćene. Ovaj dekorativni motiv poznat je kao „Kobaltna mreža“ i vezuje se sa rusku Lomonosov fabriku porcelana (skraćeno LFZ).

U ponudi imamo četiri dezertna tanjira.

Šara „Kobaltna mreža“na LFZ porcelanu

Servis sa šarom pod nazivom “Kobaltna mreža” jedan je od najčuvenijih proizvoda ruske fabrike porcelana Lomonosov (LFZ). Šaru je osmislila Anna Yatskevich i to za servis „Lala“ koji je dizajnirala Serafima Yakovleva, a obe umetnice su za to dobile zlatne medalje na Internacionalnoj izložbi u Briselu 1958. godine. Anna Yatskevich je preživela opsadu Lenjingrada u II svetskom ratu i šara „Kobaltna mreža“ inspirisana je tim iskustvom. Plave ukrštene linije zapravo simblizuju trake kojima su bili izlepljeni prozori u Lenjingradu kako se tokom bombardovanja ne bi raspršili u bezbroj komadića. Interesantno je međutim da se sličan dekoratini motiv, u vidu zlatne mreže sa sitnim ružičastim cvetićima na mestu ukrštanja linija u pozlati, pojavljuje na servisu koji je oko 1756 – 1761 bio izrađen za ličnu upotrebu carice Elizabete u fabrici porcelana koju je ona osnovala. Da li je Anna Yatskevich bila inspirisana ovim carskim servisom tretirajući temu vezanu za opsadu Lenjingrada ostaje pitanje kojim se i danas bave istoričari dekorativnih umetnosti.
Lenjingradska fabrika porcelana Lomonosov – skraćeno LFZ (Ленинградский фарфоровый завод Ломоносов – ЛФЗ) zapravo je naziv koji je 1925. godine bio dodeljen nekada Carskoj fabrici porcelana. Bila je to prva ruska fabrika porcelana, osnovana daleke 1744. godine, po nalogu carice Elizabete, kraj reke Neve u Sankt Peterburgu. Casrska fabrika porcelana je nakon Oktobarske revolucije nacionalizovana i proglašena za Državnu fabriku porcelana. Povodom velikog jubileja – 200 godina od osnivanja ruske Akademije nauka, fabrika je 1925. gdine nazvana po svestranom ruskom naučniku.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 80,0 €

Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd