Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Pojedinačni tajniri i vaze, Beograd
 

VAZA SA ZMAJEVIMA

Postavljeno 12/11/2021
|
Pregleda: 150
|
Advert ID: 17324

Visina: 36 cm

Materijal: beli porcelan oslikan bojama od emajla na glazuri

Period: oko 1970.

Poreklo: Kina, verovatno grad Đingdedžen (Jindgezhen)

Vaza u obliku balustera od belog porcelana, rukom je oslikana motivima zmajeva koji jure perlu u plamenu. Svaki od zmajeva je u drugoj boji. Njihova vijugava tela, sa kratkim nogama sa pet raširenih kandži, prekrivena su krljuštima. Oni imaju svetlo žute rogove, i izdužene njuške razjapljenih čeljusti. Prikazani su među oblacima, koji ponegde obavijaju njihova tela. Pri dnu vaze naslikani su talasi kao asocijacija na prirodno stanište zmajeva. Pri gornjoj ivici vaze nalazi se bordura sa cvetovima. Dekoracija je izrađena bojama od emajla kojima se slika na glazuri porcelana, uz nekoliko akcenata u pozlati.

Zmaj je svakako jedan od najprepoznatljivijih kineskih motiva. On se kod Kineza smatra blagotvornim bićem koje ima zaštitnu moć. Zmaj sa frontalno prikazanim likom je simbol cara, dok su ostale varijacije zmaja, u različitim bojama, sa likom prikazanim u profilu, koristili kao svoj simbol svi članovi carske porodice. Zmaj je najvažniji među četiri natprirodna bića iz kineske mitologije. On je simbol meseca marta i proleća, i kao takav simbol je ponovnog rađanja i plodnosti jer donosi prolećne oblake sa kišom. Može biti i simbol udruženih sila prirode. Takođe je simbol opreznosti i sigurnosti, a često se vezuje i za ideju radosti.

Zmaj koji juri perlu u plamenu često se prikazuje na kineskom porcelanu, a ovaj motiv je inspirisan budističkim simbolom cintamani sa značenjem „dragulj koji ispunjava želje“. Motiv je bio uveden u repertoar kineske umetnosti kada je u Kini bila usvojena indijska budistička religija. „Dragulj koji ispanjava sve želje“ je jedna od budističkih relikvija, vezuje se za nekoliko božanstava i pominje se u brojnim legendama. Smatra se ekvivalentom zapadno-evropskog alhemičarskog „kamena mudrosti“.

Vaza je verovatno izrađena u gradu Đingdedžen (Jindgezhen), ali je novijeg datuma i sa donje strane ima oznaku „Hand painted porcelain, made in China“.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 120,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd