Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Pojedinačno, Beograd
Vi ste ovde: Početna 05. Porcelan, staklo Pojedinačno LOMONOSOV ŠOLJA PLAVA
 

LOMONOSOV ŠOLJA PLAVA

Postavljeno 12/11/2021
|
Pregleda: 249
|
Advert ID: 17283

Visina šolje sa poklopcem: 12,8 cm

Prečnik tanjirića: 14,5 cm

Materijal: porcelan, pozlata

Proizvođač: Lenjingradska fabrika porcelana Lomonosov – LFZ (Ленинградский фарфоровый завод Ломоносов – ЛФЗ)

Poreklo: Rusija

Period: oko 1950 – 1960 godine

Ovaj model šoljice za čaj sa poklopcem čiji vrh krasi mala drška u obliku stilizovanog cveta ruže, originalni je izum ruske fabrike porcelana Lomonosov, a mogao je biti dekorisan različitim šarama. Rukom oslikana dekoracija ove šoljice evocira ljupki, razigrani i ženstveni rokoko stil, koji je bio aktuelan u 18. veku. To znači da je šoljica kreirana oslanjajući se na tradiciju ruske Carske fabrike porcelana, osnovane polovinom 18. veka. Šoljica je dekorisana ružičastim ružama sa zelenim razlistalim stabljikama. One su postavljene u polja odvojena svetlo plavim trakama ispunjenim mrežastom šarom od ukrštenih linija tamnije plave nijanse. Dekorativna kompozicija upotpunjena je akcentima u pozlati. I sam oblik šoljice sa vijugavim konturama i ustalasanim površinama, i izrazito izvijenom drškom, inspirasn je stilom rokoko.

Iznad оznake fabrike LFZ (ЛГЗ), sa donje strane šoljice, nalazi se i slovna oznaka ВНЕ ГР. I dok je kvalitet slikane dekoracije na predmetima Lomonosov fabrike obično označavan brojevima od 6 do 15, oznaka VNE GR na našim šoljicama znači da su one vrhunska remek dela van tih kategorija. Ovakvu oznaku nose samo predmeti kod kojih su oblik i naslikana dekoracija izvanrednog umetničkog dometa.

Podeli nešto jedinstveno i lepo
Cena: 130,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića