Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Pojedinačni tajniri i vaze, Beograd
Vi ste ovde: Početna 05. Porcelan, staklo Pojedinačni tajniri i vaze DELFT VAZA SA POKLOPCEM
 

DELFT VAZA SA POKLOPCEM

Postavljeno 12/11/2021
|
Pregleda: 93
|
Advert ID: 17255

Visina: 30 cm

Materijal: glazirana keramika sa rukom oslikanom plavom dekoracijom

Period: oko 1980.

Proizvođač: “Koninklijke Porceleyne Fles” („Kraljevska fabrika Porcelanski krčag“)

Poreklo: Delft – Holandija

Vaza sa poklopcem izrađena je od glazirane keramike i rukom je oslikana kobaltno plavom bojom. Oblik vaze je tipičan za vaze koje su ulazile u sastav kaminske garniture počevši od ranog 17. veka. Izbor dekorativnih motiva predstavlja spoj kineskih i zapadno-evropskih osobenosti. Na prednjoj strani vaze naslikano je drvo šljive sa razlistalim grančicama, sa krupnim cvetovima i plodovima voća. Na jednu grančicu je upravo sletela ptica, prikazana još uvek raširenih krila, u dinamičnom pokretu. Ova dekorativna kompozicija inspirisana je motivima sa kineskog plavo – belog porcelana, ali se nalazi unutar tipično baroknog kartuša (ili polja) uokvirenog volutama. Na poklopcu vaze naslikani su floralni motivi, a na vrhu je ručica u obliku trodimenzionalno modelovanog lava. Slične ručice sreću se i na kineskim predmetima od plavo – belog porcelana koji su bili namenjeni evropskom tržištu. U kontekstu delft-keramike figura lava se može tumačiti i kao simbol Holandske kraljevine. Oblik vaze i njena dekoracija direktno su inspirisani tradiconalnom keramikom iz holandskog gradića Delft, a vaza je izrađena u fabrici “Koninklijke Porceleyne Fles,” koja ima istoriju dugu preko 350 godina, i specijalizovana je za izradu predmeta od bele keramike sa oslikanom plavom dekoracijom po kojoj je ovaj grad bio čuven u 17. veku.

Postojbina porcelana je Kina, gde je on bio poznat već u 10. veku, dok je u Evropi tajna proizvodnje pravog porcelana otkrivena tek početkom 18. veka. Međutim, u Evropi su bili poznati različiti tipovi keramike, a jedan od njih je keramika sa glazurom koja sadrži oksid kalaja, zahvaljujući kome je tokom pečenja dobijala belu boju, koja je podsećala na belinu porcelana, i koja je bila idealna podloga za slikanu dekoraciju. Ova vrsta keramike poznata je kao majolika, fajans ili delft-keramika.

Mali holandski grad Delft postao je sinonim za ovaj tip keramike zbog toga što je u drugoj polovini 17. veka ovde došlo do snažnog uzleta proizvodnje keramičkih predmeta, sa tridesetak aktivnih radionica.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 280,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd