Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Pojedinačni tajniri i vaze, Beograd
Vi ste ovde: Početna 05. Porcelan, staklo Pojedinačni tajniri i vaze DELFT POSUDA SA POKLOPCEM
 

DELFT POSUDA SA POKLOPCEM

Postavljeno 12/11/2021
|
Pregleda: 73
|
Advert ID: 17253

Visina: 16 cm

Materijal: glazirana keramika sa rukom oslikanom plavom dekoracijom

Period: oko 1980.

Proizvođač: “Koninklijke Porceleyne Fles” („Kraljevska fabrika Porcelanski krčag“)

Poreklo: Delft – Holandija

Posuda sa poklopcem izrađena je od glazirane keramike i rukom je oslikana kobaltno plavom bojom. Glavni dekorativni motiv je vaza sa raskošnim buketom raznovrsnog cveća, što je jedna od tradicionalnih predstava sa holandske plavo-bele keramike koja potiče iz gradića Delft. Posuda je izrađena u fabrici “Koninklijke Porceleyne Fles,” koja ima istoriju dugačku preko 350 godina, a specijalizovana je za izradu predmeta od bele keramike sa oslikanom plavom dekoracijom po kojoj je grad Delft bio čuven u 17. veku.

Delft keramika – kratak istorijat

Postojbina porcelana je Kina, gde je on bio poznat već u 10. veku, dok je u Evropi tajna proizvodnje pravog porcelana otkrivena tek početkom 18. veka. Međutim, u Evropi su bili poznati različiti tipovi keramike, a jedan od njih je keramika sa glazurom koja sadrži oksid kalaja, zahvaljujući kome je tokom pečenja dobijala belu boju, koja je podsećala na belinu porcelana, i koja je bila idealna podloga za slikanu dekoraciju. Ova vrsta keramike poznata je kao majolika, fajans ili delft-keramika.

Mali holandski grad Delft postao je sinonim za ovaj tip keramike zbog toga što je u drugoj polovini 17. veka ovde došlo do snažnog uzleta proizvodnje keramičkih predmeta, sa tridesetak aktivnih radionica, a njihov glavni i prepoznatljiv proizvod bila je bela keramika sa plavom dekoracijom. U Delftu se 1654. dogodila eksplozija u skladištu baruta koja je razorila grad i ostavila za sobom puno napuštenih lokacija gde su ranije bile razne fabrike, uključujući i one za proizvodnju piva. Zbog toga su se u Delft doselili mnogi keramičari, koji su ovde otpočeli svoju proizvodnju predmeta od plavo-bele keramike za kojima je u to vreme postojala velika potražnja.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 250,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd