Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Pojedinačni nameštaj, Beograd
Vi ste ovde: Početna 01. Stilski nameštaj Pojedinačni nameštaj ORMAN U NEORENESANSNOM STILU
 

ORMAN U NEORENESANSNOM STILU

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 541
|
Advert ID: 17084

Visina: 195 cm Širina: 135 cm Dubina: 65 cm

Materijal: drvo oraha

Period: poslednja četvrtina 19. veka

Poreklo: Austro-ugarsko carstvo

Dvokrilni orman arhitektonske strukture ima četvrtastu bazu sa dva isturena, pravougaona podupirača sa leve i desne strane. Na njima počivaju stubovi, koji su postavljeni duž bočnih ivica prednje strane ormara. Baza samog stuba je u obliku tokarene urne ili balustera, donji deo stuba ima kose, spiralno uvijene žljebove, a veći, gornji deo stuba je sa ravnim žljebovima. Stub se završava jonskim kapitelom. Vrata ormana sadrže po tri pravougaona, uokvirena panela, ispunjena rezbarenom dekoracijom, u plitkom reljefu. Središnji paneli su veći i sadrže dekoraciju u vidu maštovito raspoređenih, detaljno razrađenih, sitnih folijažnih voluta, formirajući dekorativni motiv poznat kao groteska. U centru ove groteske nalazi se ovalni kartuš sa profilom muškarca koji nosi šlem tipičan za epohu renesanse. Gornji i donji paneli su manjih dimenzija, i ispunjeni su grotesknom dekoracijom biljnih motiva u vidu folijažnih voluta. Gornji deo ormana ima oblik arhitektonskog venca, i obuhvata elemenat sa rezbarenom dekoracijom u plitkom reljefu. Tu je centralni dekorativni motiv školjka, dok se sa leve i desne strane pružaju volute sa akantusovim lišćem.

Baza ormana sadrži jednu fioku. Orman ima tokarene stope u obliku spljoštenih sfera, koje se nazivaju „pogačasta stopa“. Ormar je izrađen od orahovine. Po svom obliku, izboru dekorativnih motiva i tehnici izrade, ormar se može svrstati u neorenesansni tip nameštaja.

U zemljama nemačkog govornog područja renesansa je kao oživljeni stil prošlosti stekla primat oko 1870, i ostala je dominantan stil čak i tokom prvih decenija 20. veka. U Nemačkoj i u Austrougarskoj carevini neorenesansa je bila podstaknuta romantičarskim idealima i nacionalnim osećanjima, tako da su se dizajneri i proizvođači nameštaja, tražeći inspiraciju, okrenuli periodu koji je bio zlatno doba nemačke izrade nameštaja. To je bio period renesanse i manirizma 16. i ranog 17. veka, kada je izrada nameštaja u Nemačkoj bila u zenitu, a u radionicama majstora iz Augzburga i Nirnberga su nastajala remek-dela .

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 900,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd