Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Kapitalni komadi, Beograd
Vi ste ovde: Početna 01. Stilski nameštaj Kapitalni komadi TRPEZARIJSKA VITRINA
 

TRPEZARIJSKA VITRINA

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 108
|
Advert ID: 17119

Visina: 180 cm Širina: 100 cm Dubina: 38 cm

Materijal: orahovina

Period: prve decenije 20. veka

Trpezarijska vitrina za čuvanje i izlaganje finog posuđa i ukrasa, sastoji se iz dva dela. Donji deo čini niska komoda sa dvokrilnim vratima, a gornji deo visoka vitrina sa dvokrilnim staklenim vratima. Donju komodu podupiru kratke noge, izvijene u obliku slova „S“. Paneli vrata donje komode dekorisani su intarzijom, motivom šahovskih polja. Intarzija je uokvirena tankim profilisanim ramom, čiji su uglovi dekorisani motivima trolista u kombinaciji sa sitnim bobičastim plodovima, rezbarenim u plitkom reljefu. Gornja ploča komode ima zaobljene uglove. Na nju je postavljen gornji element – vitrina, sa stepenastom bazom, blago vijugave prednje strane, koja podseća na neki oblik preuzet iz organskog sveta prirode. Vrata vitrine razdvaja uski drveni panel, koji je blago uvučen i dekorisan nizom sitnih rezbarenih kuglica u crnoj boji. Stakleni paneli vrata, sa po tri vertikalne drvene lajsnice, nalaze se unutar dva okvira blago zaobljenih bočnih ivica, sa šiljatim lukom čije su strane izvijene u obliku slova „S“. Gornji deo okvira ispunjen je rezbarijom u plitkom reljefu. Izrezbareni su motivi cvetova hibiskusa, lišća i sitnih bobičastih plodova. Staklo je šlifovano, što znači da ima brušene ivice. Vitrina ima tri drvene police. Gornji deo vitrine je istog vijugavog oblika kao i njena baza.

Rezbarena dekoracija sa biljnim motivima kao i vijugave forme inspirisane organskim oblicima iz sveta prirode karakteristike su stila secesija. Ovalne mesingane aplike oko ključaonica, takođe su u stilu secesija.

Secesija je jedan od naziva za stil koji se javio krajem 19. veka kao reakcija na ne-originalno oživljavanje stilova prošlosti, kojim je bio obeležen skoro čitav 19. vek. Ovaj naziv za inovativni, gotovo revolucionarni stil, bio je zastupljen u Beču, dok su ostali nazivi za novi stil: art nuovo, liberti, jugendstil i moderna. Dekorativni motivi su bili direktno preuzeti iz flore i faune, a omiljene su bile vijugave linije. Secesija, kao stil uređenja građanskih enterijera, bila je prihvaćena i kod nas, posebno u Vojvodini. Domaći majstori su u većoj ili manjoj meri unosili elemente novog stila na nameštaj koji su izrađivali za lokalno građanstvo.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 1.500,00 €

Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd