Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Kapitalni komadi, Beograd
Vi ste ovde: Početna 01. Stilski nameštaj Kapitalni komadi ORMAN SA SIMBOLIMA UMETNOSTI
 

ORMAN SA SIMBOLIMA UMETNOSTI

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 126
|
Advert ID: 17082

Visina: 203 cm Širina: 170 cm Dubina: 72 cm

Materijal: orahovina

Period: kraj 19. veka

Dvokrilni orman impozantnih dimenzija, stroge arhitektonske strukture ravnih linija, oplemenjen je izvanrednom, živopisnom, rezbarijom, koja se pruža duž bočnih pilastera (polu-stubova) i zauzima šest okvira na panelima vrata.

Na panelima vrata ormana nalazi se šest osmougaonih okvira, i svaki od njih sadrži drugačiji dekorativni motiv u vidu rezbarenih trofeja. Rezbarija je izvedena u plitkom reljefu, realistično i sa mnoštvom detalja. Svi trofeji sadrže pojedine zajedničke elemente, kao što su lepršave trake, negde u obliku mašne, i folijažne motive, ali se tematski međusobno razlikuju. U gornjem levom okviru nalazi se trofej sa slikarskom paletom i četkicama, koji simbolizuje slikarstvo. U gornjem desnom okviru trofej čine sledeći ukršteni predmeti: violina, gudalo, klarinet i svitak sa notnim tekstom, koji jasno ukazuju na simboliku muzičke umetnosti. Ispod ovog okvira, nalazi se okvir sa trofejom koji čini delimično prikazan stub sa jonskim kapitelom i šestar, kao simbol arhitekture. Pored njega je okvir koji sadrži trofej sa šlemom renesansnog tipa. Šlem na vrhu ima krila, i kao takav predstavlja atribut grčkog boga Hermesa (njegov rimski ekvivalent je bog Merkur), koji je pored ostalog bio i glasnik bogova, zaštitinik trgovaca i putnika. U donjem levom okviru nalazi se trofej od dva ukrštena tobolca sa strelama, a u donjem desnom okviru je trofej sa grudnim oklopom u renesansnom stilu i velikim ovalnim štitom iza njega.

Dok prva tri trofeja simbolizuju različite umetnosti (slikarstvo, muziku i arhitekturu), preostala tri su više militatnog tipa, mada sa jasnim referencama na antičku i renesansnu umetnost, tako da se možda mogu tumačiti kao simboli mitologije i istorije. Veoma specifičan odabir tema trofeja kojima su dekorisana vrata ormana ukazuje na to da se radi o privatnoj porudžbini, tako da je orman najverovatnije potpuno unikatan primerak. Imućni poručilac imao je u vidu određenu namenu predmeta, i on je najverovatnije bio dizajniran i projektovan kao deo enterijera u njegovoj velikoj biblioteci, radnom kabinetu ili pak salonu, gde se isticao kao reprezetativ

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: Kontakt

Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd