Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Kapitalni komadi, Beograd
Vi ste ovde: Početna 01. Stilski nameštaj Kapitalni komadi NEOBAROKNA KOMODA
 

NEOBAROKNA KOMODA

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 87
|
Advert ID: 17080

Dimenzije: visina: 75 cm širina: 87 cm dubina: 50 cm

Materijal: furnir oraha, intarzija od javora

Period: polovina 19. veka

Poreklo: moguće Austrija ili Mađraska

Komoda sa tri fioke, relativno malih dimenzija, obložena je furnirom oraha, živopisnih prirodnih šara, sa detaljima u intarziji od javora svetlije smeđe nijanse. Njena prednja strana valovito je modelovana, sa naizmeničnim konkavnim i konveksnim formama, što je osobenost koja se javlja na nameštaju u periodu baroka, a koja u periodu rokokoa nastavlja da se primenjuje na sve maštovitiji i neobičniji način. Komoda je postavljena na četiri niske i blago izvijene stope. Prednje bočne ivice komode su zarubljene i pri vrhu su dekorisane delikatnim folijažnim motivima, dobijenim tehnikom intarzije, od svetlog drveta javora na tamnijoj podlozi od furnira od oraha. Na fiokama se takođe nalazi fina intarzija od svetlog javora u vidu tankih linija koje formiraju po tri okvira na svakoj od fijoka. Oko ključaonica na fiokama nalaze se male bronzane aplike, koje po svojoj formi pripadaju stilu rokoko.

Komoda je izrađena polovinom 19. veka, kada je u modi bilo obnavljanje stilova iz ranijih epoha. Stoga se i stil naše komode može definisati kao neobarok, uz pojedine osobenosti stila rokoko (odnosno neorokoko). Takođe treba napomenuti da se na komodi ogleda lokalna – provincijalna interpretacija ovih stilova, tako da je ona najverovatnije nastala u radionici majstora iz nekog od manjih gradova na teritoriji Austrijskog carstva odnosno Austrougarske. Takav opšti utisak samo doprinosi šarmu i originalnosti ovog komada nameštaja.

Komoda je nedavno kompletno restaurirana, uz primenu tehnika koje su i originalno bile korišćene za izradu ovakvog komada nameštaja. Taj proces uključuje i završno politiranje šelakom, uz postizanje visokog sjaja, što je tehnika poznata kao „francuska politura“.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 1.200,0 €

Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd