Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Kapitalni komadi, Beograd
Vi ste ovde: Početna 01. Stilski nameštaj Kapitalni komadi DALMATINSKA ŠKRINJA
 

DALMATINSKA ŠKRINJA

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 88
|
Advert ID: 17070

Visina: 40 cm Širina:165 cm Dubina: 55 cm
Materijal: borovina
Period: 18. vek
Poreklo: Dalmacija
Škrinja je vekovima bila neizostavni komad nameštaja, kako u građanskom tako i u seoskom ambijentu. Ona je imala veoma značajnu ulogu u životu ženskih članova porodice i bila je vezana za određene narodne običaje. U škrinji se čuvala nevestinska sprema, koja je brižljivo pripremana nekoliko godina pred devojčinu udaju, a na dan venčanja, škrinju su ritualno prenosili članovi svečane svadbene povorke, iz mladine u mladoženjinu kuću. Bilo da se radilo o građanskom ili o seoskom domaćinstvu, bio je običaj da se izrada škrinje poverava lokalnim majstorima- zanatlijama, tako da su se tradicionalni folklorni motivi, bez većih izmena, dugo održali na ovom tipu predmeta. Posebno je interesanto što su na škrinjama koje su izrađivale ove zanatlije uočljivi i uticaji zapadno-evropskih, a na primorju primarno italijanskih stilova. To se lepo vidi i na našoj škrinji, koja ima prednje stope u obliku lavljih šapa, što je element preuzet sa italijanskih renesansnih škrinja. Prednja strana naše škrinje potpuno je prekrivena rezbarenom dekoracijom u plitkom reljefu. Dekorativna šema i motivi tipični su za dalmatinske škrinje rustičnog tipa. Tri polja sa bujnim lišćem i cvetovima, smenjuju se sa poljima u kojima su prikazani geometrijski stilizovani čempresi. Na bočnim stranama škrinja ima drške u vidu gvozdenih alki. Poklopac škrinje sastoji se iz dva panela. Crveno obojena donja ivica na prednjoj strani škrinje, i tamno obojene bočne strane i podupirači svedoče o tome da je nekada cela škrinja bila obojena.
Motivi kojima su se vekovima ukrašavale škrinje imali su određenu simboliku. Kompozicija od cveća i lišća neizostavni je motiv na škrinjama za čuvanje mladine spreme, jer je to bio simbol plodnosti i rađanja. Drvo čempresa čest je motiv na škrinjama sa primorja, i može se tumačiti kao simbol rodnog kraja. Pored toga, u hrišćanstvu, čempres je simbol izdržljivosti, istrajnosti u vrlini i pravednosti.
Naša škrinja je tipičan primer dalmatinske škrinje za čuvanje nevestinske spreme, i kao takva jedinstvena je za ovo područje.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 2.500,0 €

Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd