Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Kapitalni komadi, Beograd
Vi ste ovde: Početna 01. Nameštaj Kapitalni komadi BIDERMAJER SALONSKI STO
 

BIDERMAJER SALONSKI STO

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 329
|
Advert ID: 17058

Visina: 76 cm Prečnik: 110 cm

Materijal: orah, javor, ružino drvo

Period: druga četvrtina 19. veka

Poreklo: Austrijsko carstvo

Prostorije u domovima srednje, građanske klase nisu bile preterano velike, a salon je često imao i ulogu trpezarije. Salon je bio mesto okupljanja porodice i prijatelja, i kao takav najznačajnija odaja u kući. Okrugli salonski sto sa jednim centralnim podupiračem bio je omiljen tip stola u periodu stila bidermajer. Njegova prednost je bila što se oko okruglog stola moglo smestiti više stolica, pa čak i jedna sofa, ukoliko je to bilo potrebno. Salonski sto ovog tipa obično je bio snabdeven mehanizmom sa šarkom, tako da se, kada sto nije bio u upotrebi, ploča stola mogla podići u vertikalan položaj, a sto približiti zidu ili uglu prostorije, oslobađajući prostor. Sto sa takvim mehanizmom na nemačkom se zove Klapptisch, i ovaj termin se često koristi upravo za bidermajer okrugli salonski sto sa mehanizmom za podizanje ploče stola.

Naš salonski sto ima okruglu gornju ploču koja je dekorisana intarzijom. Ona je crnim linijama od tamnog drveta u boji abonosa podeljena na dvanaest segmenata koji su furnirani drvetom korena oraha sa živopisnim prirodnim šarama. Na ovom delu drvo oraha je tople, svetlije smeđe nijanse. U centru se nalazi intarzija u vidu malog kružnog polja sa geometrijski stilizovanim cvetom sa dvanaest špicastih latica. Cvet je od svetlog drveta na tamnoj podlozi od palisandera. Gornja ploča je uokvirena bordurom od tamnijeg drveta oraha.

Sto ima jedan centralni, četvrtasti podupirač, pravougaonih strana, na kojima se, unutar duguljastih okvira, nalazi intarzirana stilizovana, izdužena rozeta od svetlog drveta na tamnoj podlozi. Baza stola je kvadratnog oblika, sa uzdignutim stranama, i dekorisana je geometrijskom intarzijom od različitih vrsta drveta. Blizu dela gde se podupirač spaja sa bazom nalaze se dva niza naizmeničnih tamnih i svetlih kvadratića, što je motiv poznat kao šahovsko polje.

Podeli nešto jedinstveno i lepo
Cena: 2.200,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića