Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Garniture, Beograd
Vi ste ovde: Početna 01. Stilski nameštaj Garniture SALONSKA GARNITURA LUJ XVI
 

SALONSKA GARNITURA LUJ XVI

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 187
|
Advert ID: 17112

Dimenzije Visina stola: 72 cm Prečnik gornje površine stola: 71 cm

Visina sofe: 95 cm Širina sofe: 116 cm Visina fotelje: 95 cm Visina stolice: 92 cm

Materijal: rezbareno i pozlaćeno drvo, mermer i svilena dezenirana tkanina za tapaciranje
Period: poslednje decenije 19. veka
Salonsku garnituru čine dvosed, dve fotelje, dve stolice i okrugli sto. Garnitura je lep primer stila Luj XVI, koji je zapravo bio jedna faza neoklasicizma. Međutim treba istaći da je naša garnitura izrađena u 19. veku, kada je u modi bilo oživljavanje stilova ranijih epoha, pri čemu su omiljeni bili upravo francuski stilovi iz 18. veka. Na našoj ganrnituri su dosledno primenjeni svi elementi stila Luj XVI.
Nameštaj koji čini garnituru izrađen je od rezbarenog i pozlaćenog drveta. Forme i dekorativni motivi tipični su za stil Luj XVI. Glavna odlika nameštaja u stilu Luj XVI jesu ravne noge sa žljebovima, koje na spoju sa drvenim okvirom stolice, fotelje ili stola imaju element u obliku male kocke sa izrezbarenim motivom rozete koji se još naziva i „grčka patera“. Među omiljene dekorativne motive stila Luj XVI spada i lišće akantusa, koje se na našoj garnituri javlja u vidu rezbarene dekoracije na rukohvatima dvoseda i fotelja, kao i na obodu stola. Kao šarmantan detalj na našoj garnituri ističe se izrezbarena mašnica na vrhu naslona dvoseda, fotelja i stolica. Nameštaj za sedenje tapaciran finom svilenom tkaninom pastelno zelene boje sa raskošnom floralnom dekorativnom mustrom u svetlijoj – bledo zelenoj nijansi. Okrugli sto ima gornju ploču od mermera, prirodnih živopisnih šara, u nijansama oker i bele boje.
Naša garnitura je najverovatnije izrađena krajem 19. veka, i to u stilu Luj XVI. Stil Luj XVI predstavlja jednu fazu neoklasicizma, i odlikuju ga primena ravnih linija i nešto svedenija dekoracija u odnosu na kitnjasti stil Luj XV (ili rokoko). Dekorativni motivi su inspirisani antičkom grčkom i rimskom umetnošću. Stil Luj XVI bio je među oživljenim stilovima prošlosti koji su ponovo ušli u modu u 19. veku. Nameštaj u obnovljenim stilovima Luj XV i Luj XVI bio je neizostavan u građanskim enterijerima u čitavoj Evropi, pa i kod nas, o čemu svedoči i ova lepa salonska garnitura, koja potiče iz kolekcije jedne stare i značajne beogradske prodice.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 5.000,00 €

Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd