Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: 01. Stilski nameštaj, Beograd
Vi ste ovde: Početna 01. Stilski nameštaj BIDERMAJER STOČIĆ NÄHTISCHCHEN
 

BIDERMAJER STOČIĆ NÄHTISCHCHEN

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 206
|
Advert ID: 17066

Visina: 78 cm Širina: 56 cm

Materijal: mahagoni

Period: oko 1840. godine

Poreklo: Austrijsko carstvo

Tokom perioda stila bidermajer, u upotrebi je bio čitav niz stočića malih dimenzija, ponekad jednostavnog a ponekad veoma maštovitog dizajna. Među najpopularnijim bili su stočići za ručni rad, koji spadaju u ženski tip nameštaja, a njihovo prisustvo u tako velikom broju i raznolikost njihovog dizajna, ukazuju na važnu ulogu žene kao domaćice u domu građanske porodice u 19. veku. Stočić za ručni rad, uvek je imao fioku, sa više malih pregrada, koja je služila za čuvanje šivaćeg pribora.

Ovaj stočić predstavlja jedan od tipova malog stola za ručni rad. Izrađen je od mahagonija. Uglovi stola su zaobljeni, tako da i gornja površina ima zaobljene uglove. Dva profilisana podupirača postavljena su kod bočnih strana stola, i spojena su sa dve poprečne prečage.

Stil bidermajer, vezuje se za nemačko govorno područje, i to pre svega za Austrijsko carstvo, jer je nastao u Beču, a poklapa se sa periodom od Bečkog kongresa 1815. do revolucije 1848. Samim tim, stil je bio prisutan i u Vojvodini, a poznato je da su se odatle modni trendovi širili i u Beograd, tako da se bidermajer nameštaj susretao i u građanskim enterijerima naše prestonice. To je prvi stil koji nije potekao od vladajuće elite, već je formiran po ukusu i za potrebe srednje, građanske klase. Nameštaj u bidermajer stilu je udoban i funkcionalan, često malih dimenzija, izrađen od domaćih vrsta drveta kao što su orah, javor, jasen, trešnja i slično. Dizajn nameštaja je zasnovan na geometrijskim oblicima, pri čemu su često prisutne zaobljene linije. Nameštaj su istovremeno i dizajnirali i izrađivali majstori za izradu nameštaja. Interesovanje za stil bidermajer obnovljeno je krajem 19. veka, i ovaj stil je uticao na formiranje modernog nameštaja, tako da se, na primer, uticaji stila bidermajer mogu videti na art deko nameštaju.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 550,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd