Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Visilice, Beograd
Vi ste ovde: Početna 03. Lusteri Visilice ALT DOJČ BAKARNI LUSTER
 

ALT DOJČ BAKARNI LUSTER

Postavljeno 13/11/2021
|
Pregleda: 390
|
Advert ID: 17332

Visina: 85 cm

Materijal: bakar i mlečno belo staklo

Period: oko 1880. godine

Poreklo: Austrougarska

Luster ima tipičan oblik svetiljki na gas kakve su bile korišćene u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka. Izrađen je od bakra, i sastoji se iz centralne posude za ulje sa postoljem za fitilj, tri raskošno oblikovana metalna elementa koja podupiru obruč na koji je postavljen abažur od mlečno belog stakla, i lanaca pomoću kojih se može podesiti visina lustera i koji su okačeni na gornji okrugli deo pri vrhu lustera. Tri metalna elementa koja izviru iz donje strane centralne posude sastoje se od mnošta voluta u obliku slova „C“ i „S“ koje se međusobno prepliću, prerastajući u folijažne zavijutke. Na svakome od njih, na najvećoj od voluta, nalazi se figura zmaja, raširenih krila i razjapljenih čeljusti. Kroz luster je sprovedena struja tako da se i danas može koristiti.

Stil alt dojč sa značenjem „staronemački“ spada među obnovljene stilove iz prošlosti koji su diktirali razvoj svih dekorativnih umetnosti u Evropi, u drugoj polovini 19. veka. Ovaj pojam se odnosi na stil koji se javio tokom poslednje četvrtine 19. veka i koji je bio zastupljen u zemljama nemačkog govornog područja. Stil je predstavljao spoj renesansnih i baroknih elemenata, pozivajući se na period kada su nemački majstori različitih specijalnosti bili na vrhuncu svog tehničkog umeća i umetničke kreativnosti. Stil alt dojič se pre svega ispoljio u kreiranju nameštaja, ali su za prostorije uređene ovakvim nameštajem bili neophodni i ostali odgovarajući dekorativni predmeti, tako da možemo govoriti, na primer, i o lusterima u ovom stilu. Stil alt dojč je sa entuzijazmom bio prihvaćen i od strane građanske klase kod nas, postavši jedan od najzastupljenijih stilova enterijera na našem podneblju, na prelazu iz 19. u 20. vek.

Podeli nešto jedinstveno i lepo
Cena: 400,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića