Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Stone lampe, Beograd
Vi ste ovde: Početna 02. Lampe i svećnjaci Stone lampe WMF STONA LAMPA
 

WMF STONA LAMPA

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 361
|
Advert ID: 17122

Visina: 38 cm

Materijali:

Postolje: legura metala koja sadrži i srebro

Abažur: mat belo neprozirno staklo

Period: oko 1900. godine

Prizvođač: moguće WMF (Württembergische Metallwaren Fabrik)

Poreklo: moguće Nemačka

Stona lampa izrađena je oko 1900. godine, kada je inovativni ali kratkotrajni floralni art nuovo stil bio na vrhuncu svoje kreativnosti. Lampa je osobito interesantna zbog toga što su i svi njeni elememnti autentični, uključujući i lako lomljivi stakleni abažur, tako da je sačuvan njen originalni – prvobitni izgled.

Tvorci stila art nuovo bili su opsednuti svetom flore i faune. Oni su na inventivan način obilno koristili biljne i florane motive, kao i vijugave linije inspirisane živim, organskim formama iz prirode. Te osobenosti su uočljive i na našoj lampi, čije je postolje izrađeno od legure metala koja sadrži kalaj, bakar i srebro (na engleskom naziv legure je peweter). Dekorativni efekat na postolju je takav da se čini kao da kroz metal pulsira život listova i cvetova koji su na njemu predstavljeni, u kombinciji sa pomalo apstraktnim vijugavim konturama. Abažur od mat belog stakla, zvonastog oblika, sa izrazito ustalasanom ivicom, na kojoj su uočljive, takođe vijugave, delikatne bele linije, zapravo ima oblik velikog cveta koji kao da niče iz stabljike, koju predstavlja metalno postolje lampe.

Lampa je najverovatnije proizvod čuvene nemačke firme WMF koja je stekla svetsku slavu upravo zahvaljujući svojim očaravajućim predmetima u stilu art nuovo.

WMF – kratak istorijat kompanije

WMF je skraćenica za Württembergische Metallwaren Fabrik. To je nemačka fabrika za izradu dekorativnih i upotrebnih predmeta od metala. Prvobitna fabrika osnovana je 1853. u gradu Gaizlinger, u nemačkoj regiji Virtemberg. Kada joj je 1880. pripojeno još nekoliko lokalnih firmi ona uzima ime WMF pod kojim ostaje aktivna do danas.
Firma WMF je stekla svetsku popularnost zahvaljujući proizvodima u stilu art nuovo prikazanim na velikoj Internacionalnoj izložbi u Parizu 1900. To su bili predmeti vijugavih kontura sa senzualnim ženskim figurama i obiljem motiva iz sveta prirode poput cveća, voća, lišća i razlistalih grančica.

Podeli nešto jedinstveno i lepo
Cena: 300,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića