Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Stone lampe, Beograd
Vi ste ovde: Početna 02. Lampe i svećnjaci Stone lampe FRANCUSKA STONA LAMPA ROZE
 

FRANCUSKA STONA LAMPA ROZE

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 95
|
Advert ID: 17158

Visina: 40 cm

Materijal: višebojno staklo

Period: oko 1960. godine

Prizvođač: Cristallerie Schneider – linija proizvoda Le Verre Français

Poreklo: Francuska

Lampa izrađena od ružičastog stakla za plavičastim i zelenim prelivima na donjem delu abažura i na bazi postolja, nosi natpis Le Verre Français, koji se može uočiti blizu donje ivice postolja. Ovaj natpis odnosi se na tako nazvanu liniju proizvoda firme Cristallerie Schneider, koju su osnovala braća Šnajder 1913. godine. Firma braće Šnajder bila je veoma uspešna ali je poslovala relativno kratko (1913 – 1938). Za njen uspeh bile su zaslužne izvanredne preduzetničke sposobnosti brata Ernesta i inventivna kreativnost brata Šarla, koji je uspešno pretočio svoje iskustvo sa stilom art nuovo u tada aktuelan art deko stil. To se može videti i na našoj lami. Ovaj model lampe, sa abažurom u obliku pečurke, i postoljem u vidu vitkog balustera sa bazom zaobljne forme, firma Cristallerie Schneider je prvi put uvela 1925. godine. Dizajn lampe zapravo predstavlja spoj stilova art nuovo i art deko. Lampa ostavlja drugačiji utisak kada je ugašena i kada je upaljena.

Treba napomenuti da je naša lampa najverovatnije izrađena oko 1960. godine, kada je firma bila pod rukovodstvom sina jednog od njenih prvobitnih osnivača, i to kao omaž art deko epohi, kada su kreativnost i uspeh porodične firme bili na vrhuncu.

Specifičan dizajn ove lampe, čiji smo stil odredili kao art deko, zapravo odražava i snažne uticaje francuskog stila art nuovo, koji je doživeo veliki procvat u gradu Nansiju, u pokrajini Loara.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 200,00 €

Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd