Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Komodne lampe, Beograd
Vi ste ovde: Početna 02. Lampe i svećnjaci Komodne lampe VELIKA LAMPA SECESIJA
 

VELIKA LAMPA SECESIJA

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 335
|
Advert ID: 17126

Visina: 46 cm

Materijal: mesing i prozirno staklo

Period: oko 1910. – 1920. godine

Poreklo: verovatno Austrija

Stona lampa značajnih dimenzija izrađena je od mesinga u kombinaciji sa izduženim staklenim privescima, koji su gusto raspoređeni duž donje ivice abažura, dajući lampi poseban šarm i doprinoseći da svetlost dve sijalice bude još intenzivnija. Abažur je dekorisan nizom ruža u punom cvatu koje se smenjuju sa razlistalim cvetnim stabljikama. Ovaj niz, poput dekorativne trake obuhavta kružni element abažura, a izrađen je u plitkom reljefu, pri čemu su latice i listovi minuciozno obrađeni sa mnoštvom izgraviranih detalja.

Stil lampe se može definisati kao bečka secesija. To je bila austrijska varijanta inovativnog stila koji je na prelazu iz 19. u 20. vek preobrazio sve dekorativne umetnosti. Ovaj revolucionarni umetnički pokret je u različitim evropskim zemljama poprimio lokalne osobenosti, pa je i poznat pod različitim terminima: art nuovo u Francuskoj, liberti u Italiji, jugendstil u Nemačkoj i secesija u Austriji. Za razliku od francuskog floralnog i figurativnog art nuovo stila, bečka secesija je od samog začetka bila sklona geometrijskoj stilizaciji oblika. Ipak ni bečka secesija nije mogla ostati potpuno imuna na cvetne motive, a u Austriji je posebno bio omiljen motiv ruže. Ruža je nekada mogla biti geometrijski stilizovana, dok se uglavnom težilo da bude prikazana na što verniji način, kao što je to slučaj i sa ružama na našoj lampi.

Podeli nešto jedinstveno i lepo
Cena: 350,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića