Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Komodne lampe, Beograd
Vi ste ovde: Početna 02. Lampe i svećnjaci Komodne lampe LAMPA SA SVILENIM ABAŽUROM
 

LAMPA SA SVILENIM ABAŽUROM

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 164
|
Advert ID: 17144

Visina: 48 cm

Materijal: mat belo opalinsko staklo

Period: kraj 19. – početak 20. veka

Poreklo: Srbija ili Vojvodina (moguće uvoz)

Lampa na gas od neprozirnog, mat belog stakla koje je poznato kao opalin ili opalinsko staklo, po svom obliku spada među najzastupljeniji tip lampi na gas kod nas, koje su se mogle susresti u gotovo svakom domaćinstvu na našim prostorima od druge polovine 19. do prvih decenija 20. veka. Lampa je prilagođena savremenim potrebama, tako da ima ručno izrađeni abažur od fine svile u boji slonovače, koji je sa donje strane obrubljen dekorativnom trakom od bele čipke i svile u ružičastoj boji breskve, dok ga pri vrhu obuhvata svilena vrpca sa mašnom u istoj nežnoj pastelnoj ružičastoj nijansi. Kroz lampu je sprovedena struja.

Opalin staklo – kratak istorijat

Neprozirno staklo mat bele boje bilo je poznato starim Rimljanima, a inovativni venecijanski majstori sa ostrva Murano su uspeli da ponovo otkriju formulu za dobijanje ove vrste stakla, koja je postala posebno popularna početkom 17. veka jer je podsećala na kineski porcelan koji je tada počeo da pristiže u Evropu izazivajući ogromno divljenje. Predmeti od mat belog stakla su se tada izrađivali sa namerom da imitiraju skupoceni kineski porcelan, koji je u to vreme bio dostupan samo najimućnijim aristokratama. U Veneciji se ova vrsta stakla zvala „vetro lattimo“ sa značenjem „mlečno staklo“, ili „vetro porcellano“ što bi se moglo prevesti kao „porcelansko staklo“. Predmeti od mlečno belog stakla bili su dekorisani emajlom sa detaljima u pozlati, a na njima su najčešće bili prikazivani kineski motivi viđeni okom Evropljana, što je tip dekoracije poznat kao „činozerije“ (chinoiserie). Tokom 17. i 18. veka tehniku dobijanja mat belog stakla koju su uveli venecijanski majstori, usvojili su i majstori iz Nemačke, Bohemije, Francuske, Engleske i Španije. Međutim, posebno interesovanje za ovu vrstu stakla obnovljeno je u 19. veku, kada je najznačajnija francuska kompanija za izradu predmeta od stakla Bakarat (Cristalleries de Baccarat) usavršila formulu za dobijanje mat belog stakla i 1823. ga nazvala novim terminom: „opalin staklo“, zbog sličnosti sa polu-dragim kamenom opal.

Podeli nešto jedinstveno i lepo
Cena: 250,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića