Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: 02. Lampe i svećnjaci, Beograd
Vi ste ovde: Početna 02. Lampe i svećnjaci FRANCUSKA STONA LAMPA PLAVA
 

FRANCUSKA STONA LAMPA PLAVA

Postavljeno 11/11/2021
|
Pregleda: 155
|
Advert ID: 17160

Visina: 24 cm

Materijal: višebojno staklo

Period: oko 1960. godine

Prizvođač: Cristallerie Schneider – linija proizvoda Le Verre Français

Poreklo: Francuska

Ova lampa, šarmatno malih dimenzija, nosi potpis Le Verre Français, što je naziv linije proizvoda jedne od najznačajnijih, mada manje poznatih, francuskih firmi za izradu dekoratinih predmeta od stakla. To je firma Cristallerie Schneider, koju su osnovala braća Šnajder 1913. godine i koja će ubrzo postati jedan od najvećih prozvođača dekorativnih predmeta od stakla u Francuskoj, sa brojnim klijentima i u Americi. Natpis Le Verre Français, koji se može videti na našoj lampi, odnosi se na tako nazvanu liniju proizvoda firme Cristallerie Schneider. Treba napomenuti da je naša lampa u art deko stilu, najverovatnije izrađena oko 1960. godine, kada je firma bila pod rukovodstvom sina jednog od njenih prvobitnih osnivača, i to kao omaž art deko epohi, kada su kreativnost i uspeh porodične firme bili na vrhuncu.

Lampa je izrađena od stakla biserno bele boje koja se preliva u plave tonove sa crvenkastim akcentima. Šara na abažuru je apstraktna, dok se na postolju lampe ona može tumačiti kao svojevrsni šumski pejzaž sa prikazom gustog drveća koje se ogleda na mirnoj površini vode obližnjeg jezera. Najlepši efekat se dobija kada je staklo obasjano svetlošću sijalice. Tada ova mala lampa poprima svojstvo posebno upečatljivog dekorativnog detalja u enterijeru.

Specifičan dizajn ove lampe, čiji smo stil odredili kao art deko, zapravo odražava i snažne uticaje francuskog stila art nuovo, koji je doživeo veliki procvat u gradu Nansiju, u pokrajini Loara.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 150,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd