Ovaj artikal - lot nije dostupan. Potražite sličan predmet u kategoriji: Porculan, staklo, keramika |, Beograd
 

FIGURA NASMEJANI BUDA

Postavljeno 12/11/2021
|
Pregleda: 75
|
Advert ID: 17264

Visina: 14,5 cm

Materijal: porcelan sa podglazurnom kobaltno plavom dekoracijom

Period: oko 1960. godine

Poreklo: Kina

Fugura „Nasmejani Buda“ izrađena je od porcelana. Glava i telo Bude, odnosno njegova ogoljena ramena i mišica desne ruke, su od neglaziranog takozvanog biskvit porcelana u nežnoj bledo-ružičastoj boji kože, dok je ostatak figure, uključujući Budin ogrtač i vreću koju on uvek nosi sa sobom, od belog porcelana sa rukom oslikanom kobaltno plavom podglazurnom dekoracijom u kombinaciji sa nekoliko akcenata u ružičastoj, crvenoj i bledo zelenoj boji koji su naslikani emajlom na glazuri porcelana. Na Budinom ogrtaču naslikan je simbol četiri blagoslova, a to su prema kineskom verovanju: sreća, poslovni uspeh ili prosperitet, dugovečnost i bogatstvo. Takođe na ogrtaču su naslikani cvetovi lotosa i božura među sitnim oblacima. Cvetovi lotosa se ističu svojim laticama u ružičastoj, crvenoj i bledo zelenoj boji. Budina vreća nalazi se sa leve strane, i ona je oslikana ukrštenim linijama koje formiraju rombove.

Cvet lotosa je jedini biljni motiv koji ima počasno mesto među osam budističkih simbola. On se smatra svetim cvetom kod budista, zato što njegov prelep i čist cvet raste iz blatnjave vode, tako da simbolizuje čovekovu pravu prirodu, koja može ostati čista ako se neokaljana uzdigne iz blata. Lotos je simbol nepokolebljive čestitosti. Cvet lotosa takođe predstavlja duhovno buđenje ili prosvetljenje.

Božur je cvet koji se najčešće sreće kao dekoracija na kineskoj keramici. Smatra se kraljicom cvetova, simbol je proleća i vesnik je dobre sreće. Takođe simbolizuje bogatsvo, a ponekad je i metafora uspeha.

Figura „Nasmejani Buda“, koja se veoma često sreće u kineskoj kulturi, predstavlja budističkog Zen (Ch’an) monaha po imenu Budai. Njegovo ime znači „platnena vreća“. Prema predanju, u davnoj prošlosti (9. – 10. vek) u kineskoj provinciji Cekiang (Chekiang Province) je živeo Zen monah koji nije imao sopstveni dom niti hram, ali je uvek bio dobro raspoložen i lutao je dajući savete i podučavajuće one koji su želeli da ga slušaju, noseći sa sobom veliku platnenu vreću u koju je sakupljao najrazličitije predmete, uključujući biljku pirinča (simbol blagostanja), slatkše za decu, hranu i sve nesreće sveta.

Klik da oceniš ovaj predmet
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto staro i lepo
Cena: 500,0 €
Telefonski broj: 0112627994 pokaži ceo broj
Lokacija: Beograd