Arheolog – konsultacije

Konsultacije sa arheologom i stručna mišljenja.
Određivanje razdoblja kom pronađeni predmet pripada
Istorijska i materijalna objava nađenih predmeta
Postupak, procedura kod pronađenih artefakata

Dr Stefan Milošević
arheolog

Napomena
Molimo, zbog poštovanja godina i iskustva, da nas kontaktirate samo u slučaju ozbiljnih predmeta, procena, tj kada su artefakti, predmeti kvalitetni, očuvan i na dostupnoj lokaciji.
Za sve predmete koji se pronađu mora se utvrditi da li imaju status nacionalnog blaga i moraju biti ponuđeni nadležnoj instituciji koja ima pravo preče kupovine.

Ocenjivanje artefakata

Nekoliko referenci koje će vam pomoći da odredite novčanu vrednost vaših kolekcionarskih predmeta.
Berza antikviteta ne nudi monetarne procene. Mi smo, međutim, spremili sledeće informacije za koje vjerujemo da će biti od pomoći.

Antikviteti, umetnička dela i drugi kolekcionarski predmeti imaju toliko individualnu prirodu da je teško utvrditi fiksne vrednosti. Tražene cene i ponuđeni iznosi određeni su ličnim interesima prodavca i kupca i trendovima na tržištu.

Trenutni raspon cena artikala razmenjenih na rasprodajama i aukcijama možete utvrditi konsultovanjem vodiča za cene dostupnih u knjižarama ili javnim bibliotekama. Takođe, registrovani trgovci koji se aktivno i legalono bave kupovinom i prodajom antikviteta, profesionalni procenitelji pri prodajnim galerijama i zvanični procenitelji lokalnih ostavinskih sudova obično mogu dati preovlađujuće vrednosti cena. Oni se mogu se obično naći u kolekcionarskim časopisima i na žutim stranicama telefonskih imenika.

Izvori u vašoj okolini koji mogu imati informacije ili osobe koje će vam pomoći da identifikujete svoje objekte su:

  • univerzitetske ili biblioteke područja
  • državna i lokalna istorijska društva ili muzeji
  • državne službe za proširenje

Iako gore navedene organizacije možda ne pružaju procene, mogle bi vam dostaviti spisak ljudi koji mogu da daju evaluaciju.

ZAKON O KULTURNIM DOBRIMA: Arheološka iskopavanja po Zakonu mogu vršiti samo državne institucije, muzeji, instituti, Zavodi za zaštitu spomenika kulture. Zaštita kulturnih dobara regulisana je i Krivičnim zakonikom i Carinskim zakonom. Za prenos ovih predmeta preko granice potrebna je dozvola Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

Krijumčari umetničkih dela i antikviteta rade “punom parom”. Ovo je treće po redu crno tržište u svetu, posle trgovine drogom i oružjem a veći deo ovako zarađenog novca odlazi na finansiranje međunarodnog organizovanog kriminala i terorizma. Prema nezvaničnim informacijama takozvana Islamska država zaradi između 150 i 200 miliona dolara godišnje na ilegalnoj preprodaji arheoloških predmeta, koje iskopava na lokalitetima u Siriji i Iraku. Glavni centar za ovu neprocenjivu švercovanu robu jeste grad Gazijantep u Turskoj, odakle se antikviteti dalje distribuiraju preko internet aukcija i društvenih mreža, bogatim kupcima širom sveta.

Srbija je tranzitna zemlja za one koji posluju na ilegalnom tržištu antikviteta, ali, ponekad je i zemlja porekla.

https://paragraflex.rs/dnevne-vesti/140617/140617-vest6.html